Пошук по співробітниках

Публікації

Видання «АПТЕКА» опублікувало коментар Максима Сисоєва щодо нового закону «Про ціни та ціноутворення»

10.07.2012

У спеціалізованому тижневику «АПТЕКА» № 27 (848) від 13.07.2012 р. опублікований коментар старшого юриста Danevych law firm Максима Сисоєва щодо нового закону «Про ціни та ціноутворення». Так новий Закон «Про ціни і ціноутворення» суттєво змінює засади цінової політики в Україні.

Парламент ухвалив закон «Про ціни і ціноутворення» на підставі законопроекту від 31.10.2011 № 9361 (далі — закон). Згідно з інформацією, оприлюдненою на сайті Верховної Ради України, документ направлено на підпис Президенту 02.07.2012 р. Після цього, а також опублікування в офіційних друкованих ЗМІ він набуде чинності. Цей документ змінює засади цінової політики, яка наразі визначається Законом України від 03.12.1990 р. № 507-XII«Про ціни та ціноутворення».

Законом пропонуються суттєві зміни щодо регулювання цінової політики, зокрема:

• зміна у переліку цін, які регулюються державою — граничні відхилення від фіксованих державою цін розширено до:

I. Граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди);

II. Граничних нормативів рентабельності;

III. Розміру постачальницької винагороди;

IV. Розміру доплат, знижок (знижувальних коефіцієнтів);

• ціни на товари, призначені для реалізації на внутрішньому ринку України, мають бути встановлені виключно у національній валюті;
  • ціни, які регулюються державою, можуть встановлюватися на товари суб’єктів господарювання, які порушують вимоги законодавства про захист економічної конкуренції;
  • запровадження процедури декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни;
  • деталізація прав контролюючих органів у самому законі (у чинному законі містяться лише відсилочні норми)
  • гарантія не встановлення для суб’єктів господарювання цін нижче економічно обґрунтованих.

Ключові зміни стосуються також штрафів за недотримання вимог цінової політики. Закон встановлює для підприємств адміністративно-господарські санкції за такі правопорушення:

• у разі недотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування цін, які регулюються державою:

а) вилучення необґрунтовано одержаної виручки, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від продажу (реалізації) товару та виручкою за цінами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання;

б) штраф у розмірі 100% необґрунтовано одержаної виручки (у чинному законодавстві передбачається штраф у розмірі 200%);

• стягнення плати за товари, які згідно із законодавством надаються безоплатно, — штраф у розмірі 100% вартості проданих (реалізованих) товарів (у чинному законодавстві передбачається штраф у розмірі 200%);
  • надання уповноваженим органам недостовірних відомостей, - штраф у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 1700 грн. (така відповідальність не передбачена чинним законодавством);
  • невиконання приписів уповноважених органів або створення перешкод для виконання покладених на них функцій, - штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 3400 грн. (така відповідальність не передбачена чинним законодавством).

Окрім цього закон передбачає застосування більш суворих санкцій щодо відповідальних осіб підприємств за невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з контролю за цінами. Так, попередній розмір адміністративного штрафу буде збільшено (передбачається, що він становитиме від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 510 до 850 грн. (нині він становить від 9 до 18 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Накладення зазначених штрафів та здійснення контрольно-наглядових функцій у сфері регулювання цін і надалі здійснюватимецентральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з контролю за цінами.

Наразі такі функції виконує Державна інспекція України з контролю за цінами.

Слід зазначити, що закон може призвести до виникнення труднощів на фармацевтичному ринку, зокрема:

• обмеження можливості надавати знижки при поставці лікарських засобів та виробів медичного призначення;
  • посилення контролю з боку державних органів (загроза підвищення рівня втручання у внутрішню діяльність фармацевтичних компаній) та збільшення кількості випадків притягнення до відповідальності суб’єктів господарювання за порушення цінової дисципліни.

Ознайомитися з коментарем можна сайті видання «АПТЕКА», перейшовши за посиланням.

Ключова особа

Керівник відділу корпоративних комунікацій
Якщо Ви помітили помилку на нашому сайті, будь ласка, виділіть ту частину речення, де вона знаходиться, та натисність Shift+Enter